Alles wat je moet weten over dividendbelasting

Doing business

Alles wat je moet weten over dividendbelasting

Je hebt er hoogstwaarschijnlijk wel eens van gehoord of mee te maken gehad: dividendbelasting. Maar er is ook zeker een kans aanwezig dat je eigenlijk niet goed weet hoe het allemaal in elkaar zit of hoe het nou precies werkt. Wil je graag meer weten over dividendbelasting of ben je gewoon benieuwd hoe het werkt? Lees dan deze uitleg met alles wat je over dividendbelasting moet weten.

 

Als eerst: wat is dividend eigenlijk?

 

Dividendbelasting betaal je over dividend. Maar wat is dividend dan precies? Dividend is (een deel van) de winst dat je als bedrijf aan aandeelhouders moet betalen. Zij hebben hier recht op, omdat ze doordat zij aandelen gekocht hebben en dus mede-eigenaar zijn. Dus wanneer je een bedrijf bezit en mensen aandelen gekocht hebben, dan heb je met dividendbelasting te maken. Heb je dit niet? Dan weet je dus ook zeker dat je niet te maken krijgt met dividendbelasting en je hier ook geen zorgen over hoeft te maken. Onthoud dus wel dat wanneer je wil kijken naar het verkopen van aandelen, je ook rekening houdt met dividendbelasting en het betalen/ aangeven hiervan.

 

Er zijn verschillende manieren om dividend te betalen. Je kunt het geld gewoon uitbetalen aan de aandeelhouders, of voor hen omzetten in extra aandelen. Ook kunnen de aandeelhouders aangeven beide te willen, dus een deel aan extra aandelen en een deel in geld uitbetaald. Het hangt er dus maar net vanaf wat de aandeelhouder zelf wil.

 

Vervolgens heb je nog een verschil tussen deelnemingsdividend en beleggingsdividend. Deelnemingsdividend houdt in dat je een vrijstelling kunt toepassen. Wanneer alles vrijgesteld is hoef je ook geen belasting te betalen over het dividend. Bij beleggingsdividend moet je dus wel belasting inhouden op de uit te betalen dividend.

 

Dividendbelasting aangeven

 

Net als met andere belasting is het belangrijk dat je hiervan aangifte doet. Dit doe je meestal binnen een maand na het verkopen of beschikbaar stellen van het dividend. Het tarief van dividendbelasting is momenteel 15 procent. Dit bedrag houd je in op het geld dat je uitbetaald aan de aandeelhouders en betaal je in plaats daarvan aan de Belastingdienst. Dit doe je door middel van het invullen van een formulier, net als je bij bijvoorbeeld de inkomstenbelasting gewend bent. Doe je de aangifte niet of te laat? Dan krijg je hier een boete voor. Vermijd dat dus zo veel mogelijk en doe altijd je aangifte dividendbelasting op tijd.

 

Ontvang je dividend? Ook dan betaal je belasting. Het tarief hiervoor is momenteel bijna 27 procent. Ook kun je de belasting van 15 procent verrekenen in je inkomstenbelasting.